airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

Hund – Inden anskaffelse

Hund – Inden anskaffelse 

Takster
Du kan finde taksterne i takstbladet nedenfor.

Takster 2023

Anskaffelse af hund bør planlægges nøje. Det er vigtigt, at du og din familie er helt sikre på, hvad I går ind til – både for jeres egen skyld, men særligt for hundens skyld. Når man anskaffer sig en hund har man ansvaret for den – hele tiden. Det er et stort ansvar at have hund, og man skal huske på, at hunden typisk lever i 8-14 år.

Tid
Alle hunde, uanset race, har brug for at være sammen med dig for at trives. Det er naturligt for hunden at være i en flok og nu er du og din familie dens flok.

En hund bør ikke være alene mere end 5-8 timer dagligt. Hunden skal udover daglig motion, aktiveres og trænes for at blive mentalt træt og tilfreds. Endelig skal du påregne tid til at børste og soignere hunden (varierer fra race til race).

Overskud
En hund ved ikke på forhånd, hvad du forventer dig af den. Det skal du lære den. Du må derfor være indstillet på at bruge en hel del tid på at lære din hund, hvad den må og ikke må.

Din hverdag
En hund trives bedst med en nogenlunde regelmæssig tilværelse. Lange arbejdsdage, mange flytninger, skiftende arbejdstider, rejseaktiviteter, pasningsordninger kan godt gøre hunden urolig og stresset.

Økonomi
Det koster at have hund. Man skal påregne udgifter til f.eks. mad og hundeudstyr.

Boligforhold
Bor du i lejlighed, skal du tænke på, at hunden skal luftes flere gange hver dag uanset vejret. Dels fordi den skal ud at besørge, og dels fordi den har behov for motion og mental stimulering. Selvom du bor i hus med indhegning, så du kan lukke den ud, når den skal besørge, er det nødvendigt at gå tur med hunden mindst 1-2 timer hver dag. Det er begrænset hvor megen motion, hunden kan få ved at gå alene rundt ude i indhegningen. Desuden lærer den hurtigt alle lugtene i indhegningen at kende. Hunde har behov for nye oplevelser. Det vil den kun få, hvis den kommer ud at gå steder, hvor der er fremmede lugte.

Alle hunde reagerer på lyde og synsindtryk. Hvis du bor i et boligkompleks, bør du tage hensyn, så hunden ikke bliver til gene for naboerne. Man kan lære en hund at tie stille på kommando, men det er ofte svært og det hjælper ikke, hvis hunden gør, når den er alene. Man bør under ingen omstændigheder fare op og skælde ud, hvis hunden gør, da det kun vil gøre problemet værre.

Hvis du ikke bor i egen bolig, skal du sikre dig, at det er tilladt at holde hund i ejendommen.

Børn og hunde
Mange hunde bliver anskaffet af hensyn til børnene i familien. Børnene ønsker brændende en hund og lover, at de nok skal passe den og gå tur med den. Men når nyhedens interesse fortager sig, overgår forpligtelserne ofte til forældrene. Ansvar for dyr er noget, børn skal lære, og det skal ske under de voksnes opsyn. Forvent aldrig, at et barn skal holdes ansvarligt for et dyr - ej heller en hund. Valg af hund, pasning og pleje er derfor altid en voksens ansvar.

Det kan dog være meget berigende for børn at vokse op sammen med en hund, idet børn kan lære at omgås et andet levende væsen med forståelse, respekt og omsorg. Hvis man får en hund i hjemmet, er det vigtigt, at både børn og hund lærer nogle grundregler om, hvad man må og ikke må. Har man et godt regelsæt for omgang med hunden, er der stor sandsynlighed for at udfaldet bliver positivt. Regelsættet skal være på plads, før hunden ankommer til hjemmet.

I hundebøger står der ofte, at den pågældende race er "børnevenlig". Alle racer er som udgangspunkt "børnevenlige", såfremt de tilvænnes og får gode oplevelser med børn fra hvalpestadiet. For at en hund skal blive glad og tryg ved både fremmede børn og voksne, er det derfor vigtigt, at den præges og socialiseres som hvalp. Husk også på, at man aldrig må lade mindre børn og hunde være alene sammen.

Sygdom
En hund kan blive syg og det er ikke sikkert, det er muligt at få dyrlægehjælp. Bliver din hund så syg at den lider, så er dit ansvar at stoppe disse lidelser. Det vil sige, at du skal aflive den, eller få nogen til at gøre det for dig.

Det er vigtigt at tænke dette igennem, inden du og din familie anskaffer en hund.

Vejledning til lovgivning
Vejledning til den grønlandske dyreværnslov
Vejledning til loven om slædehunde samt hunde- og kattehold

Læs også

Fødevarestyrelsen
Stationsparken 31-33
2600 Glostrup
Danmark

Telefon: (+45) 72 27 69 00

Åbningstider
Mandag - Torsdag: 09.00 - 16.00
Fredag: 09.00 - 15.00

Yderligere kontaktoplysninger
Grønlands Repræsentation
Strandgade 91
Postboks 2151
1401 København K
Danmark

Telefon: (+45) 32 83 38 00
Fax: (+45) 32 83 38 01
E-mail: info@ghsdk.dk
Veterinær- og Fødevaremyndigheden i Grønland (VFMG)
Postboks 269
Noorlernut 4, st.
3900 Nuuk

Telefon: (+299) 34 50 00
E-mail: uumasut@nanoq.gl

Alle henvendelser til Veterinær- og Fødevaremyndigheden i Grønland bedes i første omgang sendt til uumasut@nanoq.gl