airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

Avannaata Kommunia går bæredygtighedens vej

Avannaata Kommunias nuværende vision, der er baseret på en planstrategi fra 2017, skal ændres, så bæredygtighed fremadrettet bliver værdigrundlaget for kommunen. Det besluttede kommunalbestyrelsen på mødet fredag den 18. oktober.
22. oktober 2019

Arbejdet med bæredygtighedsstrategien kan dermed igangsættes, så et udkast til FN2030/Planstrategi kan godkendes af kommunalbestyrelsen i slutningen af 2020.

Et af de vigtigste aspekter ved igangsættelsen af strategien er borgernes betydning for udviklingen af kommunen. Derfor skal kommunen i første halvdel af 2020 gennemføre en dialog med kommunens borgere om målene, så et forslag til FN2030/Planstrategi kan foreligge i efteråret 2020.

- Det er en spændende tid, vi kommer i møde, hvor FN’s 2030 mål for bæredygtig udvikling skal underbygge værdigrundlaget for kommunen, hvor visionen skal implementeres i forvaltningernes arbejde. Med bæredygtighedsstrategien får vi redskaber til at beskytte borgernes rettigheder, og deres bestemmelsesret vil blive styrket. Derfor er det så vigtigt, at vi inddrager borgerne, så de får ejerskab for målene, siger Palle Jerimiassen, borgmester i Avannaata Kommunia.

Projektchef for bæredygtighed ansat

Nu hvor borgmesteren har fået mandat til at arbejde med FN’s 2030 mål for bæredygtighed i budget 2020 skal der nedsættes en arbejdsgruppe, der kan bestå af repræsentanter fra alle fagområder. Arbejdsgruppen bliver ansvarlig for udarbejdelsen af en informations- og borgerinddragelsesplan, et udkast til en FN2030/Planstrategi og et forslag til en revideret kommuneplan med de ændringer, der er i forbindelse med etableringen af en ny lufthavn i Ilulissat.

Sarah Zaken, der er uddannet etnolog og nyansat som projektchef for bæredygtig udvikling i Avannaata Kommunia, er allerede kommet i arbejdstøjet:

- Jeg har glædet mig til at komme i gang med arbejdet med at gøre bæredygtighed til det centrale omdrejningspunkt for kommunens strategier, hvor jeg vil have en koordinerende og faciliterende rolle. Der er ikke bare tale om langsigtede drømmemål, men helt konkrete, lokale mål, der skal realiseres til gavn for kommunens befolkning og den smukke natur i løbet af de næste ti år. Derfor ser jeg særligt frem til i 2020 at møde kommunens borgere, erhvervsliv og fagfolk, så vi sammen kan finde frem til helt konkrete, bæredygtige ideer, der kan sættes i gang og gøre en forskel lokalt. Vi kommer til at informere og indkalde til arrangementer i det kommende år, og alle inviteres til at bidrage.

FN’s 2030 mål for bæredygtig udvikling består af 17 mål og 169 delmål.

Tekst: Káte Hansen, khan@avannaata.gl
Foto: Arkiv